USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Gaziantep'te binlerce kişiye Heimlich manevrası eğitimi verildi

Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde görev yapan yaklaşık 23 ilk yardım eğitmeni, 2024 ve 2025 yıllarında gerçekleştirdiği eğitim faaliyetleriyle binlerce kişiye ulaştı.

Gaziantep'te binlerce kişiye Heimlich manevrası eğitimi verildi
05-07-2025 13:35

Son dönemlerde başta okullar olmak üzere birçok alanda artan boğulma vakalarında hayati öneme sahip olan Heimlich manevrası için harekete geçen ve bu kapsamda sağlık çalışanları başta olmak üzere emniyet, jandarma ve okullarda görev yapan öğretmenlere, idarecilere ve personellere İl Sağlık Müdürlüğü bünyesindeki uzman yardım eğitmenleri tarafından eğitim veriliyor. Eğitim veren uzmanlar, ilk yardım eğitiminin yanında heimlich manevrası eğitimi de veriyor. 1,5 yılda kamu kurumlarında çalışan 1500 kişiye temel yaşam desteği, heimlich manevrası ve yaralanma gibi olaylara müdahale edebilmeleri amacıyla verilen eğitimler başarılı geçti.
Bireysel başvuru yapan vatandaşlara da eğitim veriliyor
2024 yılında 802 kişiye ilk yardım sertifikası verilirken, 702 kişiye de farkındalık eğitimi düzenlendi. 2025 yılı itibarıyla ise 376 sertifikalı eğitim ve 355 farkındalık eğitimi tamamlandı. Eğitimler, kamu kurumları, ilkokul ve ortaokul öğrencileri ile bireysel başvuru yapan vatandaşlara yönelik olarak da düzenleniyor.
Eğitimlerde özellikle temel yaşam desteği ve heimlich manevrası gibi hayati müdahaleler öncelikli konular arasında yer alıyor. Acil Sağlık Hizmetleri Birimi koordinasyonunda haftada iki gün, 21 kişilik gruplar halinde iki sınıf şeklinde devam eden eğitimlerde, katılımcılara teorik bilginin yanı sıra uygulamalı eğitim de veriliyor.
Heimlich manevrası hayat kurtarıyor
Son zamanlarda sosyal medyada sıkça yer alan boğulma vakaları ve yabancı cisim tıkanmaları, ilk yardım bilincinin önemini bir kez daha gözler önüne seriyor. Boğazına yabancı cisim kaçan bir kişiye doğru müdahale edilmediğinde beynin oksijensiz kalma süresi olan 4-6 dakika içinde kalıcı hasar ya da ölüm riski ortaya çıkabiliyor.
Heimlich manevrasının bebek, çocuk ve yetişkinlerde farklı şekillerde uygulanması gerektiğini belirten uzmanlar, ilk yardım bilgisi olmayan kişilerin müdahalede bulunmasının ciddi riskler doğurabileceğini vurguluyor. Özellikle kısmi tıkanmalarda hastanın sırtına vurmak ya da yeme içmeye teşvik etmek gibi bilinçsiz müdahalelerin kişiyi daha da kötüleştirebildiği ifade ediliyor.
İlk yardım bilgisi olmayanların hayati risk taşıyan durumlarda gelişigüzel müdahalelerde bulunmak yerine, acil sağlık ekiplerinden profesyonel destek alması gerektiği de önemle vurgulanıyor.
Bilinçli müdahale hayat kurtarır
Gaziantep İl Sağlık Müdürü Dr. Beytullah Şahin, ilk yardım eğitimlerinin yaygınlaştırılmasıyla toplumun bilinç düzeyinin artmasını ve acil durumlara doğru müdahale edebilme kapasitesinin güçlenmesini hedeflediklerini söyledi.
"20 kişilik gruplar halinde eğitimlere devam ediyoruz"
İlk yardım eğitiminin hayatının her alanında gerektiğinin altını çizen Şahin, "Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğü olarak ilk yardım eğitimlerimiz devam ediyor. Geçen yıl olduğu gibi bu yılda ilk yardım eğitimlerimize hızla devam ediyoruz. Bu manada hem kendi çalışan personellerimize farkındalık eğitimi vererek bu konuda yetiştirme, geliştirme ve güncellemeye devam ederken, aynı zamanda diğer kurumlarımızda işbirliği içerisinde hareket ediyoruz. Diğer kurumlarımızdaki 20 kişilik gruplar halinde eğitimlere devam ediyoruz. Bu eğitimlerin bir kısmı sertifikasyon eğitimi oluyor. Aynı zamanda arkadaşlarımıza sertifika da veriyoruz. Bizim asıl amacımız ne kadar çok sayıda vatandaşımıza ulaşırsak o kadar başarılı olacağımıza, ilk yardım müdahalede hız kazanacağımızı ve hayat kurtaracağımızı biliyoruz. İlk yardım eğitimlerin ne kadar önemli olduğunu zaman zaman basına yansıyan haberlerde görüyoruz. Aslında çok basit hareketlerle ve müdahalelerle ciddi manada hayat kurtardığımızı, bu eğitimlerin ve müdahalelerin de önemli bir katkı olduğunu biliyoruz" dedi.
Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğü Acil Sağlık Hizmetleri Başkanı Dr. Mehmet Akhan da geçen yıl ve bu yıl binlerce kamu personeline ilk yardım yönetmeliği kapsamında eğitimler verildiğini söyledi.
Emniyet, jandarma ve İl Milli Eğitim personelleri başta olmak üzere binlerce kamu personeline ilk yardım eğitimi verdiklerini ifade eden Akhan, farkındalık eğitimlerini mahalle mahalle ve tesis tesis yaygınlaştıracaklarını belirtti.
"Geçen yıl 1500 kişiye bu sertifikalı eğitimi verdik"
"Doğru bilgi, doğru müdahale ve sağlıklı yaşam" anlayışıyla sürdürülen eğitimlerin yıl boyunca devam edeceğini bildiren Akhan, "Bu eğitimleri sadece kendi çalışanlarımıza değil Gaziantep'teki resmi kurum ve kuruluşların, bize başvuran ve başvurmayan herkese bizde ulaşarak bu eğitimi veriyoruz. Geçen yıl 1500 kişiye bu sertifikalı eğitimi verdik. Bu yılda bin kişiye bu eğitimi verdik. Bu eğitim sayısını sürekli arttırarak doğru müdahale, doğru bilgi ile insanlarımızı sağlık ekipleri gelinceye kadar doğru yardımı yapabilecek seviyeye getirmeyi hedefliyoruz" diye konuştu.
İlk yardım eğitimi alan sağlık çalışanları ise hayat kurtaran eğitimlerin önemli olduğunu, eğitimlerin kendileri için çok iyi geçtiğini ve eğitimler sayesinde bilgi sahibi olduklarını dile getirdiler.

Kaynak: KentHaber27.com


Editor : Amatörce Gazetesi
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü